“Αρένα” γηπέδου παρουσίασε η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πέμπτης 8/2/18. Στο ακροατήριο παρευρίσκοντο δύο ομάδες πολιτών. Μία κατά των ΧΥΤΑ Γραμματικού κρατώντας πανό, που ζητούσε να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας, γιατί - είναι αλήθεια - ότι η περιφερειάρχης άλλα τους έλεγε πριν εκλεγεί και άλλα τώρα, και απ’ την άλλη ομάδα φιλάθλων της ΑΕΚ, επειδή θα εσυζητείο θέμα που αφορά το υπό κατασκευήν γήπεδο, που βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη ως τελευταίο (11ο) θέμα με τίτλο: «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: “Υπογειοποίηση τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας”» με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Αναγνωστόπουλο.

Η πλευρά της ομάδας για τα ΧΥΤΑ Γραμματικού ζητούσαν επιμόνως να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας, το οποίο όμως ο πρόεδρος του Π.Σ. Θ. Σχινάς, αρνήθηκε, προτείνοντας να συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο ως τακτικό θέμα, αλλά οι κάτοικοι επέμεναν, φτάνοντας μέχρι το Προεδρείο. Φώναζαν δε, ότι δεν θα αφήσουν να προχωρήσει η συνεδρίαση αν δεν ακουστούν.

Τα “αίματα” άναψαν στο άκουσμα αυτό, από τους φιλάθλους της ΑΕΚ, που θεώρησαν ότι πιθανόν να μην προχωρήσει η συνεδρίαση και δεν συζητηθεί το θέμα τους. Και εκεί άρχισε η γηπεδική εφόρμηση: πέταγμα μπουκαλιών, κλωτσιές, σπρωξίματα, κοσμητικά επίθετα!

Μετά αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Π. Σ. ακύρωσε οριστικά τη συνεδρίαση.

Ευρηματικοί πάντως οι κάτοικοι του Γραμματικού είχαν τοποθετήσει μικροφωνική εγκατάσταση, απ’ την οποία ακουγόταν η Ρένα Δούρου - πριν τρία χρόνια - να δηλώνει ότι η κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα και ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί!

Ο πρόεδρος του Π.Σ. αργότερα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, δεν έγινε δυνατή η προγραμματισμένη 5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εξαιτίας επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ ορισμένων ατόμων εκ των διαμαρτυρόμενων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Γραμματικό, και ορισμένων οπαδών της ΑΕΚ. Καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις βίαιες ενέργειες. Η συζήτηση και η λήψη των αποφάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου ακούγονται πάντα όλες οι απόψεις, αποτελεί ύψιστη δημοκρατική διαδικασία για τους πολίτες της Αττικής, και ως τέτοια οφείλουν όλοι να τη διαφυλάσσουν και να τη σέβονται. Επεισόδια σαν αυτά που έλαβαν χώρα σήμερα εντός της αίθουσας του Συμβουλίου, απομειώνουν τη σημασία του θεσμού, αποδυναμώνουν τη δημοκρατική διαδικασία λήψης των αποφάσεων και δεν υπηρετούν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως κυττάρου Δημοκρατίας. Οφείλουμε όλοι, αιρετοί και πολίτες, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την προστασία του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου και της τοπικής δημοκρατίας».

Ανακοίνωση όμως έβγαλε και ο Δήμος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος κάνοντας λόγο για «νέους τραμπουκισμούς "οπαδών" κατά της Δημοτικής Αρχής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  «Γεύση των τραμπουκισμών που ζει η πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας εδώ και τρία χρόνια πήραν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Αττικής, αλλά και κάτοικοι του Μαραθώνα – Γραμματικού σήμερα 8 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την ακύρωση της συνεδρίασης.

Μια ομάδα τραμπούκων επιτέθηκε χωρίς πρόκληση σε δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου για να παρουσιάσουν τις θέσεις του Δήμου στο θέμα που αφορούσε τη ΜΠΕ της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου έξω από το υπό ανέγερση γήπεδο της ΑΕΚ. Οι ίδιοι δεν δίστασαν να σηκώσουν χέρι ακόμη και σε μέλη του κινήματος του Γραμματικού που ζητούν να μην προχωρήσει ο ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. 

Συνεχίζεται η “παράδοση” κάθε πράξη που σχετίζεται με οιονδήποτε τρόπο με την ανέγερση του γηπέδου από το 2013 μέχρι σήμερα να συνοδεύεται από ξυλοδαρμούς, απειλές και στοχοποίηση ανθρώπων. Και σήμερα οι τραμπουκισμοί συνόδευσαν την συζήτηση που επιχειρήθηκε να γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με συνέπεια την αναβολή της συνεδρίασης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομάδες αυτές ήταν παρούσες χωρίς να ενοχληθεί κανείς από τους παριστάμενους επικεφαλής και άλλους παράγοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ. 

Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει άμεσα τους τραμπουκισμούς από τις ομάδες που με τη βία προσπαθούν να επιβάλλουν το νόμο της ζούγκλας και να φιμώσουν όποιον έχει αντίθετη άποψη από αυτούς. Είναι θέμα δημοκρατίας να μπορούν να συζητούνται τα θέματα της πόλης μας χωρίς απειλές και βία.

Ζητάμε επίσης από τους υπευθύνους της ΠΑΕ, της Δικέφαλος και κάθε εμπλεκόμενο με το υπό ανέγερση γήπεδο να πάρει θέση για το κλίμα που δημιουργεί μία μειοψηφία τραμπούκων που εμφανίζονται ως οπαδοί της ομάδας.

Καλούμε τέλος τους περιφερειακούς συμβούλους να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τους όρους υπό τους οποίους προχωρά προς έγκριση ένα έργο, το οποίο δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της πόλης μας και όλων των αιρετών της οργάνων.

Είναι γεγονός ότι δεν είναι εικόνα μιας δημοκρατικής διαδικασίας, αυτή που παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όμως ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, γιατί άλλα τους υπόσχονται παραμονές εκλογών και άλλα πράττουν μετά, αδιαφορώντας για τη γνώμη των πολιτών και την ποιότητα ζωής που τους επιφυλάσσουν. Όσο για το γήπεδο της ΑΕΚ προχωρεί παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής...

Aννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 192 επισκέπτες και κανένα μέλος